Személyre szabott diagnosztika

Mit jelent?

Az orvostudomány fejlődése és a diagnosztikai háttér is erőteljes változásokon ment keresztül az elmúlt két évtizedben, az emberi szervezet pedig egyedi, így nem lehet mindenkit ugyanolyan sémák szerint kezelni. Vannak természetesen protokollok, amelyek ugyanazokat a folyamatokat követik minden esetben, ma már azonban elképzelhetetlen, hogy csak statisztikai módszerek alapján kezeljék a betegeket.

Míg egy készítmény hatékonyságát számos tényező befolyásolja (elég csak a korra, életmódra, állapotra, táplálkozási szokásokra stb. gondolni), a gyógyszerek hatékonyságát bizonyítandó klinikai vizsgálatok nem tudnak ennyi szempontot figyelembe venni. Éppen ezért a vizsgálatok csupán arra terjednek ki, hogy „úgy általában” a betegeken hat-e egy szer. Csakhogy az emberek különböznek genetikájukban és sejtszintű működésükben is, éppen ezért célzott módon, személyre szabottan kell megtalálni a legideálisabb terápiát.

A 21. században ma már a legmodernebb technológiák és szakképzett specialisták segítik a diagnózis felállítását és a gyógyítást, majd az azt követő rehabilitációt. A cél az, hogy mindenki a számára leghatásosabb és legkevesebb szövődménnyel, kellemetlen tünettel járó terápiát kapja.


Hogyan használjuk a 3D technológiát?

A háromdimenziós szövetkultúrák felhasználási területe elsősorban a gyógyszerfejlesztés, illetve a speciális diagnosztikai szolgáltatások köre. A speciális szövetkultúrák sokkal jobban leképezik az élő emberi szöveteket és szerveket, mint bármely más állatkísérletes modell, illetve hagyományos szövetkultúra.

A háromdimenziós rendszerekben a sejtek és a szövetek szinte pontosan úgy reagálnak, mint az élő emberi szövetek, ezért az ilyen típusú eljárásokból levonható következtetések sokkal pontosabb képet adnak a majdani élettani hatásról, mint más módszerek.

Ha egy háromdimenziós rendszerben egy gyógyszermolekuláról kijelenthető, hogy hatékony, akkor nagyon valószínű, hogy a humán kísérletekben is hatékony lesz, míg egy állatkísérletes modellben ennek az esélye alig néhány százalék.

Évtizedeken át a 2D szövettechnológiát használták a diagnosztikában, de a fejlesztéseknek köszönhetően azóta kiderült, a sejtek másként viselkednek, ha 3D-ben helyezkednek el és olyan sejttípusok veszik körbe, mint az élő szövetben.

A 3D szövettechnológia nagyságrendekkel pontosabb képet ad in vivo (élőben) környezetben, mint a 2D-s módszer.


Miben egyedi a Humeltis 3D szövetmodellezése?

Egy készítmény hatékonyságát épp úgy befolyásolja a daganat jellege, a rosszindulatúság mértéke, a beteg kora, neme, mint az általános állapota, étkezési és életviteli szokásai. A gyógyszerek hatékonyságát bizonyítandó klinikai vizsgálatok során az összes szempontot nem tudják figyelembe venni, ezért a vizsgálatok csak arra terjednek ki, hogy többnyire a betegeken hat-e az adott szer.

A vizsgálatok csak azt képesek megmondani, hogy pl. 100 betegből 34-nek javult az állapota, 23-nak nem változott, 47-nek pedig romlott, de azt nem, hogy miért pont annak a 34-nek javult és miért pont annak a 47-nek romlott. Ez összességében azt jelenti, hogy a készítmény 34 százalékban hatásos. Továbbá azt is jelenti, ha a gyógyszert törzskönyvezik és elkezdik a betegeket kezelni, akkor 100 betegből nagy eséllyel maximum csak 34-nek segít, a többieknek vagy közömbös, vagy kifejezetten káros is lehet. Azt nem lehet tudni, ki lesz az a 34 beteg a 100-ból, akik ezt a gyógyszert használhatják, de azt sem tudni, melyik az a betegcsoport, amelynél hatni fog a gyógyszer, és kik azok, akiknek teljesen felesleges adni.

A Humeltis által kidolgozott eljárás azonban pontosan ebben fog segíteni és ezt fogja megmutatni. A műtét során a betegekből nyert daganatszövet tumorsejtjéről meg tudjuk mondani, hogy mely szerekre reagál és azt is, hogy melyikre nem. Ezen információk alapján a kezelőorvos képes eldönteni, hogy a rendelkezésre álló gyógyszerlistából melyik készítmény a legalkalmasabb az adott beteg kezelésére. Ez abszolút világújdonság. Azon laborok száma, amelyek képesek 3D szövetkultúrával dolgozni, eleve nagyon alacsony, alig néhány száz a világon. Olyan labor, amely élő szervezetből – és nem sejtbankból – képes 3D idegszövetet összeállítani, alig néhány tíz.


Hogyan működik tüdőrákosoknál?

A páciens kezelő kórházában veszik le a szövetmintát, amely normál esetben a kezelés protokolljához tartozik. Előre egyeztetett időpontban a Humeltis munkatársai egy erre kifejlesztett speciális folyadékkal teli fiolába helyezve a 2×2 mm-es darabot 24 órán belül elszállítjuk a Humeltis budapesti laborjába. A folyadék életben tartja a sejtet és garantálja a vizsgálat sikerét. A feldolgozás és a kiértékelés is a budapesti laborunkban történik. A 3D-technológián alapuló sejtmodellezés során a betegből nyert primer és secunder daganatos szövetekből in vitro (az üvegben) 3D szövetet építünk, majd az inkubációt követően a kialakult szövetkomplexumot a Magyarországon használható kemoterápiás készítményekkel kezeljük. Megvizsgáljuk a kezelések kiváltotta szöveti és sejtszintű reakciókat, amelyeket összevetünk a daganatok hisztológiai és genetikai jellemzőivel. Ezután rangsoroljuk a szóba jöhető kemoterápiás szereket hatékonyságuk szerint annak ismeretében, melyik, milyen sikerrel pusztította el a tumorsejteket. A kezelőorvos ez alapján, illetve a beteg egyéb kórképe alapján dönthet arról, melyik lehet a legeredményesebb a páciens számára. A Humeltis azt tudja garantálni, hogy a szövetminta a patológiáról a laboratóriumba érkezését követő hét nappal megküldi a riportot a páciensnek, illetve külön kérésre a kezelőorvosnak is. A magyar fejlesztésű módszer primer és secunder típusú tüdőrák esetében is eredményes, és nincs olyan kórkép, amely befolyásolná a sejtmodellezést, így kísérő betegségek esetében is elvégezhető az eljárás.

A Humeltis módszerem nem ígéri, hogy végstádiumú páciensek meggyógyulnak. De hogy a terápia során mennyi mellékhatás alakul ki és mennyi időt kapnak még az élettől, fontos szempontok a kezelés során.


Eredmények

A Humeltis 3D-s szövetdiagnosztikája egy, a nemzetközi gyógyszergyáraknak és biotechnológiai vállalatoknak a gyógyszerfejlesztéseik során nyújtott preklinikai szolgáltatás. A Humeltis 3D-s módszere ugyanis – a korábban a vállalatok által használt 2D-technológiával szemben – sokkal alkalmasabbnak bizonyult a gyógyszerfejlesztés kísérleti fázisában. Ezt a diagnosztikai módszert fejlesztettük tovább a rákterápiák egyénre szabott kiválasztása érdekében. Hazánkban számos szer és ezek kombinációja érhető el az onkológia terén, de az orvosoknak nem állnak rendelkezésükre azok a diagnosztikai útmutatók, amelyekkel a leghatékonyabb kemoterápiás módszert alkalmazhatnák a betegeknél. A Humeltis másfél-két év alatt, összesen 61 páciens részvételével, klinikai vizsgálattal tesztelte és 91 százalékos hatékonysággal előre jelezte az egyes terápiák hatékonyságát, vagyis azt, hogy melyik szer pusztítja el legeredményesebben a tumorsejteket. Emellett a módszer rangsorolni tudja a kezelőorvos számára – hatékonyságuk szerint – azokat a terápiákat is, amelyek elérhetőek Magyarországon. Ugyanakkor a kezelőorvos a rangsor mellett figyelembe veszi a páciens szervezetének és egészségi állapotának egészét, és ez alapján választ az adott szer és kombinációja mellett.

Kapcsolat