Pályázat

3D szövettechnológián alapuló személyre szabott rákterápia választó szolgáltatás kifejlesztése

Kedvezményezett neve: Humeltis Biotechnológiai Kutató-fejlesztő Korlátolt Felelősségű Társaság
Projekt címe: 3D szövettechnológián alapuló személyre szabott rákterápia választó szolgáltatás kifejlesztése
Projekt tartalmának rövid bemutatása:

 • A gyógyszerkutatásban, diagnosztikában elterjedt 2D modellek a sejtszintű reakciókat képesek felmérni. A 3D-s keretrendszer újdonsága abban rejlik, hogy a szöveti szintű reakciókat is képes bemutatni, számos addicionális információhoz juttatva ezzel a kutatót.
 • A 3D modellek újdonságnak számítanak, a világon egyelőre kevés ilyen szövetmodell épült eddig. Alkalmazásuk még nem terjedt el általánosan.
 • Az elmúlt 15 év alatt a 3D modellezési eljárások kezdtek teret nyerni, többek között a tüdőszövet mesterséges modellezésének területén is olyan átütő kutatási eredmények születtek, amelyek a gyógyszeripar számára rendkívül értékes szolgáltatatási portfolió tudományos alapjait teremtették meg. Az egyik első 3D mesterséges tüdőszövetet a Humeltis Kft. fejlesztette ki.
 • A Humeltis technológiájának alapja egy olyan unikális, háromdimenziós humán tüdőszövet modell, amely a piacon jelenleg elérhető sejtkultúrás (in vitro) és élő állatokon végzett (in vivo) tesztelési eljárásoknál nagyobb hatásfokkal modellezi a humán tüdő működését.
 • A Humeltis kifejlesztett egy olyan egyedülálló 3D szövettechnológiát, amely rövid idő alatt, nagy pontossággal, személyre szabottan ki tudja választani a legoptimálisabb terápia kombinációt tüdőrákban szenvedő betegek számára.
 • A technológia segítségével olyan in vitro sejtaggregátumok hozhatók létre melyek fiziológiai paramétereiket tekintve hűen tükrözik az adott betegben előforduló in vivo környezetet a páciensre jellemző egyéni tulajdonságokat megtartva.
 • Így ezen aggregátumok alkalmasak a terápiás szerek optimális összetételének személyre szabott nagy pontosságú meghatározására.
 • A módszert a Társaság a „Tüdődaganatos betegek szövetmintáinak vizsgálata 3D mesterséges tüdőszövetben” 2 éves klinikai vizsgálatban vizsgálta, melyben ígéretes pontosságot ért el.
 • A technológia CE Jelzéssel bír, vagyis bármely európai laboratóriumban használható. Az Európai Bizottság a Társaság ezen technológiájához kapcsolódó projektjét 2017-ben Kiválósági Tanúsítvánnyal illette.
 • A technológia a „Diagnostic Methods for Patient Specific Therapeutic Decision Making in Cancer Care” elnevezésű, PCT EP2017 058034 sz. szabadalmon alapszik, mely független a CRO tevékenység szabadalmától is és a Pécsi Tudományegyetemtől is.
 • A projekt során a Humeltis a tüdőrákra kifejlesztett és tesztelt prediktív technológiát fejleszti tovább más szövetből származó daganatokra, az ezekre alapulóan bevezeti a prediktív terápiakiválasztó szolgáltatását Magyarországon, majd megfelelő piaci validációt követően a szolgáltatást kiterjeszti a nemzetközi piacokra.

Szerződött támogatás összege: 800 millió forint
Felhívás azonosító jele: GINOP-8.1.3/B17
Projekt tervezett befejezési dátuma: 2028

Kapcsolat