Gyakran Ismételt Kérdések

Mit jelent a személyre szabott terápia?

A tudományos kutatásoknak köszönhetően az utóbbi években jelentős változások zajlanak a rákterápiában. Ennek eredményeképpen ma már rendelkezésre állnak olyan korszerű eljárások, amelyek óriási segítséget nyújthatnak a rákos betegek kezelésében. Amíg a jelenleg alkalmazott szakmai protokollok leginkább a rák típusa alapján határozzák meg a terápiás irányelveket, addig a Humeltis személyre szabott szolgáltatása lehetőséget ad arra, hogy a betegből nyert daganatos szövetmintát felhasználva egyénileg, a szóba jövő kemoterápiás szerek közül az adott beteg számára a leghatékonyabb szer kerüljön kiválasztásra.

Miért szükséges a személyre szabott terápia az onkológiában?

Mivel minden beteg egyedi, ezért akár egy szűk betegcsoporton belül is egy adott kezelés nem mindenkinek lesz ugyanolyan hatékony. A személyre szabott terápiát alkalmazva a betegek a számukra a leghatékonyabb kezelést kapják. Ezzel nem csak időt nyerhetnek, de mentesülnek a többi, számukra nagy valószínűséggel felesleges vagy kevéssé hatékony kezelés toxikus mellékhatásaitól is. Egy 464 tüdő daganatos beteg részvételével 2005 és 2010 között folytatott klinikai vizsgálat szerint első vonalas kezelésben a betegek közel 70%-a kapott olyan terápiát, mely nem javított az állapotán.

A személyre szabott terápia választó szolgáltatás igénybevételével a beteg mindig a számára leghatékonyabb terápiát kapja meg?

A Humeltis szolgáltatása képes a szóba jöhető terápiákat az adott beteg szempontjából hatékonyságuk szerint rangsorolni. A beteget kezelő orvos és az onco-team pedig ezen mérések és a beteg állapotának figyelembe vételével tudja kiválasztani az ideális terápiát (amely nem minden esetben egyezik meg a leghatékonyabbal).

Milyen egyéb személyre szabott terápiás szolgáltatások léteznek?

A xenograft alapú megközelítések során a beteg tumorsejtjeit immunszupresszált egerek szervezetébe ültetik be és rajtuk vizsgálják az egyes szerek hatékonyságát. Amellett, hogy az eljárás rengeteg felesleges szenvedést okoz az állatoknak, nagyon lassú, tipikusan 4-6 hónapig tart, mely egyrészt túl hosszú idő a beteg számára a várakozásra, másrészt ez idő alatt változhatnak a tumor jellemzői is, így a xenograft predikciós értéke csökken.

A szekvenálás alapú megközelítések a beteg tumorának mutációs analízisén alapulnak, a daganatban található génhibák azonosítása révén javasol valószínűsíthetően ható terápiákat. Az eljárás hátránya a magas költség és hogy sok esetben olyan megoldási javaslat születik, amely Magyarországon sajnos nem elérhető és külföldön is csak korlátozottan, például klinikai vizsgálat keretében.

A többi személyre szabott megoldáshoz képest miben különbözik a Humeltis módszere?

A Humeltis Kft. módszere, képes bármely beteg daganatának nagypontosságú 3D felépítésére in vitro (Petri-csészében). A kialakult szövetkomplexumot a beteg számára szóba jöhető és elérhető kemoterápiás készítményekkel kezeljük, majd megvizsgáljuk a kezelések kiváltotta sejtszintű reakciókat, amelyeket összevetünk a daganatok hisztológiai és genetikai jellemzőivel. Ezen információk ismeretében rangsoroljuk a szóba jöhető kemoterápiás szereket hatékonyságuk szerint.

Mi a 3D szövettechnológia?

A háromdimenziós szövetkultúrák felhasználási területe elsősorban a gyógyszerfejlesztés, illetve a speciális diagnosztikai szolgáltatások köre. A speciális szövetkultúrák sokkal jobban leképezik az élő emberi szöveteket és sejteket, mint a hagyományos 2D szövetkultúra. A 3D rendszerekben a sejtek és szövetek nagyon hasonlóan reagálnak, mint az élő emberi szövetek, ezért az ilyen eljárásokból levonható következtetések sokkal pontosabb képet adnak a majdani élettani hatásokról, mint más módszerek. A Humeltis a legfejlettebb 3D szövettechnológiát képviseli: csak humán sejteket alkalmaz, nem szükséges mesterséges váz hozzáadása, szorosan ellenőrzöttek a külső körülmények (oxigénnyomás, széndioxid-nyomás, PH, hőmérséklet, tápanyagok koncentrációja, ozmolaritás) és integrálja az immunrendszer alkotóelemeit is, az in vivo (élő) körülmények még pontosabb modellezése érdekében.

Hogyan született meg a Humeltis módszere?

Korábban a Humeltis nemzetközi gyógyszergyáraknak és biotechnológiai vállalatoknak nyújtott preklinikai szolgáltatást a gyógyszerfejlesztéseik során. Ezek a vállalatok 2D-s szöveteket használtak a molekuláik tesztelésére, a Humeltis 3D-s módszere azonban sokkal alkalmasabbnak bizonyult erre a feladatra.

A gyógyszergyári környezetben alaposan kipróbált technológiát a Humeltis továbbfejlesztette úgy, hogy az különböző rákterápiák hatékonyságának személyre szabott kiértékelésére alkalmassá váljon. A technológia predikciós erejét a Humeltis a „Tüdődaganatos betegek szövetmintáinak vizsgálata 3D mesterséges tüdőszövetben” elnevezésű, 366/2015 (46945-1/2015/EKU) azonosítójú, valamint a „Primer és szekunder agyi daganatok terápiaérzékenységének vizsgálata 3D szövet-modellben” elnevezésű, 0194/16 (10833-/2016/EKU) azonosítójú klinikai vizsgálatokban tesztelte. A vizsgálatok 2015. október 1. és 2016. december 31. között, 192 beteg részvételével zajlottak az Országos Korányi Tbc és Pulmonológiai Intézet, a Pécsi Tudományegyetem, Klinikai Központ, II. Belgyógyászati Klinika, I. Sebészet, Patológia és a Szegedi Tudományegyetem, Szentgyörgyi Albert Idegsebészeti Központ, Idegsebészeti Klinika részvételével. Összehasonlító adat 45 betegtől áll rendelkezésre, melyek értelmében a Humeltis 91%-os pontossággal (41 beteg a 45-ből) előre megjósolta az adott terápia hatékonyságát. A klinikai vizsgálatok végbeszámoló jelentését az Egészségügyi Tudományos Tanács Tudományos és Kutatásetikai Bizottsága 2017. november 28-ai ülésén szakmai-etikai szempontból egyhangúlag elfogadta.

Milyen típusú rák esetében ajánlott a szolgáltatás igénybevétele?

Minden tüdőrák , primer (amikor a tüdőben alakul ki) vagy secunder (más testtájról terjed át a tüdőre) esetben egyaránt ajánlott, ha kérdéses a beteg számára a leghatékonyabb terápia és történik a kórházban szövetminta vétel. Kutatások zajlanak más, szolid tumorok esetében is.

TB-re igénybe lehet venni?

Részben. A szövetminta levétele kórházban történik (ezért állami intézményben nem kell külön fizetni), az egészségügyi intézmény patológiájáról hozzuk el a szövetmintát. A 3D-s diagnosztika azonban magánszolgáltatásnak minősül és díjköteles. A Humeltis nem vesz le mintát, csak a beteget kezelő kórháztól átveszi.

Van kizáró tényező?

Kort és nemet tekintve sincs korlátozás. Minden olyan magyar, vagy külföldi állampolgárságú beteg igénybe veheti a szolgáltatást, akit magyarországi állami, vagy magán egészségügyi intézményben kezelnek. Kísérő betegségek esetében is elvégezhető az eljárás.

Mennyibe kerül?

450.000 Ft + ÁFA

Hogyan rendelheti meg a szolgáltatást?

A Humeltis weboldalán keresztül, a Megrendelem gomb megnyomásával.

Mennyi idő alatt készül el az eredmény?

A Humeltis azt tudja garantálni, hogy a szövetminta a patológiáról a laboratóriumba érkezését követő 7 napon belül megküldi a riportot a páciensnek, illetve külön kérésre a kezelőorvosnak is.

Hogyan néz ki a vizsgálati eredmény?

Mintariport

Mire számíthat az eredmény kapcsán?

A Humeltis módszerének önmagában nincs automatikus terápiás következménye, nem garantálja a daganatos betegek gyógyulását. Viszont pontos iránymutatást adhat a kezelőorvosnak a betege számára leghatékonyabb kezelési stratégia kiválasztására. A módszer rangsorolni tudja hatékonyságuk szerint azokat a terápiákat, amelyek elérhetőek az adott beteg számára Magyarországon. Mivel a Humeltis a beteg tumorára fókuszál, csak azt veszi figyelembe, ezért a terápia kiválasztásakor a beteg egyéb szöveteire, komorbiditására (társuló betegségek, egyéb rendellenességek) való hatását nem veszi számításba. Így előfordulhat, hogy az onko-team végül – teljesen helyénvalóan – nem az első helyre rangsorolt terápiát alkalmazza a páciensnél, hanem azt, amely a beteg számára hatás és mellékhatás szempontjából a legracionálisabb.

Mi történik, ha a kezelőorvos nem óhajtja figyelembe venni a Humeltis módszerét?

Kérjük minden esetben konzultáljon előre a kezelőorvosával és csak akkor rendelje meg a szolgáltatásunkat, ha azt a kezelőorvosa számításba fogja venni a terápia meghatározásakor. Ellenkező esetben kérjük vegye fel velünk a kapcsolatot elérhetőségeinken! A Humeltis számos szakorvossal dolgozik együtt, így szükség esetén tudunk olyan partnerorvost ajánlani, aki elfogadja a Humeltis 3D-s technikán alapuló eljárását.

Van jelentősége, melyik kórházban, melyik orvos végzi a kezelést?

Nincs. A Humeltis módszerét, minden olyan magyar, vagy külföldi állampolgárságú beteg igénybe veheti, akit magyarországi állami, vagy magán egészségügyi intézményben kezelnek. Ha kezelőorvosa nem támogatja ebben, azonban Ön, vagy hozzátartozója szeretne élni a lehetőséggel, vegye fel velünk a kapcsolatot és ajánlunk partnerorvost.

Mi történik, ha valamilyen hiba miatt megsérül a szövet vagy a kórházból küldött minta nem alkalmas a módszerre?

Természetesen magasan képzett szakembereink a legnagyobb körültekintéssel járnak el a szövetminták kezelése közben, de ha esetleg mégis valamilyen baleset folytán használhatatlanná válna a szövet, természetesen minden befizetett összeget megtérítünk. Ezen túlmenően akár az is előfordulhat, hogy nem megfelelő szövetmintát kapunk a kórházból (pl. nekrotikus vagy jóindulatú területről történik a mintavétel). Ez esetben szintén visszatérítjük a befizetett összeget és természetesen mindent megteszünk a sebészek és patológusok informálásáért, hogy tudják a Humeltisnek milyen szövetmintára van szüksége.

Hol veszik le a szövetet és hogy kerül a Humeltishez?

A pácienst kezelő kórházában a hagyományos kezelés részeként, diagnosztikus céllal veszik le a szövetmintát. Ebből a mintából előre egyeztetett időpontban a Humeltis munkatársai egy erre kifejlesztett speciális folyadékkal teli fiolába helyezve a kb. 5×5 mm-es darabot 24 órán belül elszállítják a Humeltis budapesti laborjába. A folyadék életben tartja a sejtet és ez elengedhetetlen a vizsgálat sikere érdekében.

Jár az eljárás bármilyen plusz beavatkozással?

Nem, semmilyen plusz beavatkozásra nincs szükség.

Mi lesz a szövetminták sorsa?

A vizsgálat után a mintákat megsemmisítjük, illetve a beteg kifejezett beleegyezése/hozzájárulása esetén anonim módon, a technológia további fejlesztéséhez esetlegesen felhasználhatjuk.

Mi lesz a személyes adatokkal?

A Humeltis minden tekintetben megfelel a GDPR követelményeknek. Kérjük, tekintse meg az erről is rendelkező Adatvédelmi tájékoztatót, illetve ÁSZF-et.

Milyen kemoterápiás szerek hatékonyságát modellezi a Humeltis?

A beteg kezelőorvosa kitölti az ún. „Vizsgálatkérő lap”-ot, amelyen kijelöli azt a nagyjából 10 szert, amelyet ő alkalmasnak feltételez, kíváncsi a hatékonyságára, a beteg számára jogszerűen adható és a beteget kezelő kórházban elérhető.

Hogyan mérik az egyes terápiák hatékonyságát?

A szövetminta alapján létrehozott tumormodelleket – speciális analitikai módszerekkel – a vizsgálatkérő lapon megjelölt terápiákkal kezeljük. Azt mérjük, melyik terápia hatására pusztult el a legtöbb tumorsejt a 3D modellekben.

Lehetséges, hogy a Humeltis módszere nem találja meg a hatékony terápiát?

Nem, amennyiben alkalmas szövetminta érkezik a kórházból a Humeltis minden esetben rangsorolja hatékonyság alapján az orvos által megjelölt kemoterápiás szereket.

Rendelkezik a Humeltis a megfelelő hatósági engedélyekkel?

Igen, minden szükséges magyarországi engedéllyel rendelkezünk, emellett a módszer CE jelzéssel is bír, illetve az Európai Bizottság kiválósági tanúsítvánnyal illette a projektünket

Elérhető a Humeltis módszere más ráktípusokra is?

Jelenleg nem, de a módszer fejlesztés alatt áll emlő és egyéb ráktípusokra is. A cél az, hogy a technológia minden szolid tumor esetében elérhető legyen.

Kapcsolat